Anneruth Wibaut

Auteur / dichter

Nieuws

Donderdag 28 september 2023 bij de herdenking van CS6:

wie zwegen en wie zwegen niet
en tegen welke prijs
Tineke zweeg niet en Frank
Mies niet Mien en Mientje
Janka Gi en Jan
Leo en Theo zwegen niet
En Nel Walter en Hans
meer helden dan
ik noemen kan
zij zwegen niet
maar spraken
door hun daden
zij verborgen
de opgejaagden
redden de
sterrenkinderen
schreven nieuwe namen
op vervalste papieren
brachten eten en
het echte nieuws
zij namen levens
als het moest
om levens te redden
doodden verraders
en jagers op Joden
de moedige vrouwen
en de moedige mannen
werden gevangen
gemarteld vernederd
vermorzeld in de kampen
vermoord door de kogel
of
ze overleefden
cel en kamp
ontbering en honger
ternauwernood
en diep gegroefd 
aan lijf en gemoed
hun prijs was
hun vrijheid
voor die van ons
zij verloren de vrede
en ik
die in vrijheid leef
hoe kan ik spreken
over wie niet zwegen
dat ze voortleven
het liefst in vrede

Anneruth Wibaut

Zaterdag 25 maart 2023 werd Anneruth geïnterviewd op de 'Vriendendag van Kamp Vught' door Annemieke Kamoschinski en signeerde zij haar roman. Zie verslag. Bij deze gelegenheid droeg ze ook haar gedicht voor "Antwoord aan Leo Vroman", in beurtzang met Marten Janse in de rol van Leo Vroman.

Anneruth Wibaut bij Vrienden van Kamp Vught foto Jan van de Ven

Donderdag 18 augustus 2022 publiceerde de literaire e-zine Meander een interview met Anneruth naar aanleiding van haar nieuwe poëziebundel Toen mijn vader mij maakte. "Ik denk wel eens dat het oorlogstrauma van mijn moeder een soort teer is die via een infuus bij mij naar binnen is gedruppeld. En chemisch gezien kun je van teer geen diamantjes maken, maar het wonder van de verbeelding is dat die dat wel kan: diamanten scheppen uit teer."

Vrijdag 24 juni 2022 verscheen een uitgebreid interview in het Haarlems Dagblad: "De biografische roman is een uiterst nauwkeurige reconstructie. Het bunkerdrama en het verzet worden vlot en meeslepend uit de doeken gedaan, ze zijn mede gebaseerd op de dagboeken van moeder Tineke. Anneruth Wibaut verhaalt ook over haar in 2004 vermoorde achterneef Theo van Gogh, die snoeihard had geoordeeld over de memoires van moeder Tineke. Hij repte over'humanistische terreur'. Een standpunt dat de blik van dochter Anneruruth op haar moeder veranderde." - Jaap Timmers.

Anneruth Wibaut in het Haarlems Dagblad

Woensdag 8 juni een heel mooi gesprek met Wilma Geldof op het podium van boekhandel Blokker (Heemstede). Waarom is het een roman? Omdat het boek een verhaal vertelt. Waarom deze titel? Omdat het naar een gedicht van mij verwijst waarin ik de wereld moet redden. Waarom kon je moeder dit boek niet schrijven? Omdat ze schuld en schaamte voelde en ik in het verhaal moest meedoen.

Boekhandel Blokker. Met Wilma Geldof - foto Sander Steggink

Op 4 mei 2022 vertelde Anneruth tijdens Huizen van Verzet over de neven Theo van Gogh en Frank Wibaut (haar vader). Daarbij stonden de belevenissen bij Theo's huis, Weteringschans 137, centraal. Ook te lezen in de roman Toen mijn vader mij maakte.

Huizen van verzet, Anneruth Wibaut

Op 19 april 2022 presenteerde Anneruth haar autobiografische roman Toen mijn vader mij maakte. De titel is ontleend aan een gedicht dat ze had willen opnemen in haar dichtbundel uit 2015, Schiep hij ook mijn moeder. Om redenen die zich pas nu openbaren, is dat toen niet gebeurd.

Video's

Todesfuga, Paul Celan
4 mei 2021
"Toen ik het gedicht Todesfuga van Paul Celan tegenkwam, wist ik meteen dat ik hier iets mee wilde doen", aldus Anneruth. "Het is een duo-voordracht geworden van de tekst die we naar het Nederlands gehaald hebben, tegen de achtergrond van de Haarlemse Lichtfabriek. Allebei hebben we ook een reactie geschreven in associatie met dit gedicht over een dramatische gebeurtenis in een concentratiekamp."
Alle gedichen worden voorgedragen in de video. Met dank aan Niki Jacobs van wie haar uitvoering van de Mauthaussen Cyclus gebruikt mocht in de montage.
De video vind je hier: Klik hier voor de video.
 Paul Celan Todesfuga
 

Vrede, Leo Vroman
4 mei 2020
Toen dodenherdenking en bevrijdingsfeest nog niet door corona in quarantaine waren geplaatst, zou de Haarlemse Dichtlijn bijdragen aan het programma voor de Vredesweek. Van een gedeelte daarvan is nu een video-opname gemaakt.
Anneruth Wibaut schreef een dialoog met het vaak geciteerde gedicht Vrede van Leo Vroman, met de bekende regels: Kom vanavond met verhalen…. Zij antwoordt hem vanuit de tweede generatie, waaraan essentiële verhalen over oorlogsgruwelen niet verteld werden, en hoe de impact daarvan haar en hun leven beïnvloedt.
Beide gedichten worden in beurtzang voorgedragen door Marten Janse, met de voordracht van het gedicht van Leo Vroman, en Anneruth Wibaut met haar eigen tekst.
Klik hier voor de video.
 
Leo Vroman Vrede